Več slovenskih podjetij je v zadnjih dneh dobilo elektronsko sporočilo, ki je imelo v priponki virus, so včeraj sporočili iz nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij Si-cert.

LJUBLJANA “Živjo, dobro jutro, poklicala sem vas po telefonu, vendar se ne odzivate. Želim zahtevati izdelek za te elemente v prilogi datoteke, kot sledi,” piše domnevna naročnica v elektronskem sporočilu, ki so ga dobili v nekaterih slovenskih podjetjih. Si-cert opozarja, da na prvi pogled kaže, kot da je sporočilo poslalo slovensko podjetje, ki povprašuje po ceni izdelka.

“Podatki o pošiljatelju so ponarejeni, prav tako je ponarejen podpis v sporočilu,” poudarjajo strokovnjaki iz centra Si-cert. Sporočila so bila poslana iz nekega tujega sistema oziroma jih ni poslalo podjetje, ki je navedeno v sporočilu. V sporočilu je priponka z zlonamerno izvršljivo datoteko oziroma virusom, primer še analizirajo.

V centru Si-cert vsem, ki so prejeli takšno sporočilo, svetujejo, da ga kot priponko posredujejo na naslov cert@cert.si. Če pa je kdo priponko odprl, naj računalnik nemudoma izklopi iz omrežja in jih pokliče.

V začetku meseca so dobili tudi več prijav poskusov onemogočanja spletnih mest nekaterih slovenskih bank in izsiljevanja. “Napadalci” so sprožili napad onemogočanja in banki poslali izsiljevalsko sporočilo, v katerem so zahtevali plačilo odkupnine, s katero bi si banke zagotovile prenehanje napada. Napadi niso pomenili nobene nevarnosti za zaupnost podatkov komitentov bank in denar na bančnih računih, še pred dnevi sporočili iz centra Si-cert.

Primer lažnega sporočila:
povprasevanje3

Vir:
http://novice.najdi.si/predogled/novica/f868994704784a64b586f6b340592c16/Primorske-si/Znanost-in-IT/Ve%C4%8D-podjetij-je-dobilo-e-sporo%C4%8Dilo-z-virusom

https://www.cert.si/lazna-sporocila-povprasevanje-po-izdelku/