Previdno pri odpiranju priponk!

Po internetu je zaokrožila nova spletna prevara, ki naj bi bila najbolj problematična do sedaj. Z njo nepridipravi zbirajo osebne podatke, za tarčo pa so izbrali uporabnike Gmaila. Po spletnih forumih se je pojavilo ogromno slabe volje ljudi, ki so prevari nasedli in hekerjem na srebrnem pladnju ponudili svoje uporabniško ime in geslo.

Kako prevara deluje?
Uporabniki storitve Gmail naj bi množično prejemali sporočila z različnimi zadevami, vendar poslana z e-poštnega naslova, ki je na uporabnikovem seznamu stikov v Gmailu. Torej, povsem možno je, da dobiš e-pošto od svojega prijatelja, ki pa ga ni poslal, temveč je bil tudi on žrtev prevare!

V e-pošti je tudi priponka, ki na prvi pogled deluje povsem neškodljiva, v večini primerov gre za sliko JPG ali PDF, če e-pošta prihaja od tvojega prijatelja, pa gre lahko dejansko za priponko, ki ti jo je on v preteklosti že poslal

Ko klikneš na to priponko, se ti odpre nova stran, in sicer stran, ki je identična vstopni strani v Gmail, kjer moraš vpisati svoje podatke. Ne stori tega. Če stran od tebe zahteva, da se ponovno vpišeš, gre za prevaro in lahko mirne vesti zapri stran.

Kaj lahko storimo?
Google svetuje:

– Kadarkoli so v e-poštnem sporočilu sumljive povezave ali poziv k izvedbi neobičajnih dejanj, npr. pošiljanja denarja ali osebnih podatkov, je sporočilo morda prevara, ki je bila nepooblaščeno poslana z e-poštnega naslova enega od vaših stikov.
– ne odgovarjaj na sporočilo!
– Sporočilo prijavi Googlu.
– Obvesti svojega prijatelja.
– Dodatno zaščiti svoj Gmail račun, če ga še nisi. Gmail že dolgo ne ponuja več samo zaščite z geslom, temveč tudi telefonsko številko in dvofaktorsko avtentikacijo.