Številni uporabniki svetovnega spleta so lahko tarča spletnih kriminalcev. To sta nedavno pokazali tudi dve raziskavi, ki sta jih opravili  vodilni varnostni podjetji, Sophos in IBM.  Raziskavi namreč navajata, da je uporabnike svetovnega spleta pravzaprav strah vseh nevarnosti, ki so na internetu, ob tem pa ne naredijo prav ničesar, da bi se pred njimi zaščitili, kar pomeni, da so nanje zelo ranljivi. To žal drži tudi za slovenske uporabnike svetovnega spleta, saj se jih vse več »ujame« v past tako imenovanih izsiljevalskih škodljivih programskih kod.

Tokrat varnost slovenskih uporabnikov ogroža škodljiva programska koda Crypt0L0cker. Pri SI-CERT-u opozarjajo, da se ta škodljiva programska koda širi preko elektronskih sporočil. Pri SI-CERT-u opozarjajo, da se ta škodljiva programska koda širi preko elektronskih sporočil napisanih v angleškem ali nemškem jeziku in vsebuje priponko formata »zip«.

Priložena datoteka vsebuje datoteko s končnico »html« ali »js«, ki je seveda okužena z izsiljevalsko programsko kodo Crypt0L0cker. Gre za eno najbolj priljubljenih oblik širjenja tovrstne zlonamerne kode, saj uporabniki praviloma ne prepoznajo te vrste datoteke. Če je okužba uspešna, škodljiva koda zašifrira vse datoteke na trdem disku računalnika, razen tistih s končnicami .avi, .wav, .mp3, .gif, .ico, .png, .bmp, .txt, .html, .inf, .manifest, .chm, .ini, .tmp, .log, .url, .lnk, .cmd, .bat, .scr, .msi, .sys, .dll in .exe.

Računalniška ekipa POMOČ NA DALJAVO vam pregleda in očisti računalnik prek računalniškimi virusi, ter namesti dobro odprtokodno programsko zaščito pred virusi. Preverimo tudi če vam računalniška zaščita deluje in se posodablja, če ne, vam mi odstranimo staro protivirusno zaščito in naložimo novo, vse to naredimo samo za 10€ z DDV. POKLIČITE 080 15-16.

Video posnetek kako izgleda tak virus:
https://www.youtube.com/watch?v=7-3qwGuTKRQ

Vir in slike kako približno taka elektronska pošta izgleda:
http://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/izsiljevalski-virus-crypt0l0cker-ponovno-nad-slovenske-uporabnike.html?RSSb0977f3a449a9046801ae1f8a56b4624