Številni portali za informacijsko varnost poročajo o resni varnostni ranljivosti, katerim so izpostavljeni prav vsi, ki imajo računalnike z Intelovim procesorjem. Varnostni strokovnjaki so namreč varnostno pomanjkljivost našli v zgradbi Intelovih procesorjev, njej pa so izpostavljeni vsi, tako uporabniki klasičnih osebnih računalnikov kot tudi strežnikov. Ranljivost ni nezanemarljiva, saj zlonamernim programom in napadalcem ob določenih pogojih lahko omogoči vpogled v vsebino zaščitenega pomnilnika, ki ga uporablja jedro. Običajni programi sicer do tega pomnilnika ne bi smeli nikoli dostopati, vendar ranljivost v zasnovi Intelovih procesorjev omogoča prav to.

Za odpravo ranljivosti bo treba posodobiti jedro našega operacijskega sistema, ko bo to na voljo, pri čemer so prizadeti prav vsi vodilni operacijski sistemi in siscer Windows, Linux in macOS. Popravek bo dejansko omogočal popolno izolacijo uporabniških procesov od pomnilnika jedra. To bo žal močno upočasnilo delovanje osebnih računalnikov in strežnikov, pri čemer bi lahko računalnik deloval tudi do 50% počasneje. Običajni uporabniki upočasnitve ne bi smeli zaznati, ta pa bo precej preglavic povzročila podjetjem, ki poganjajo računalniško zahtevne operacije.

Ranljivosti so izpostavljeni vsi Intelov procesorji, ki so bili izdelani v zadnjem desetletju, v primeru napada pa bi se lahko napadalci dokopali do občutljivih podatkov, kot so na primer gesla, šifrirni ključi, certifikati, ipd. Podrobnosti o tej nevarni ranljivosti je v javnosti trenutno zelo malo. Intel pa bo podrobnosti razkril takoj, ko bodo na voljo ustrezni varnostni popravki za operacijske sisteme Windows, Linux in macOS. Če imate računalnik s procesorjem Intel vam priporočamo, da vaš operacijski sistem posodobite takoj, ko bodo popravki na voljo. Do takrat pa vas bo varovala posodobljena protivirusna programska oprema.

Ko bo posodobitev na voljo vas tudi mi takoj obvestimo!

Za računalniško pomoč in odpravo napake pa nas pokličite na 080 15 16!

 

Vir:
https://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/resna-napaka-v-intelovih-procesorjih-ogroza-tudi-vas.html