Encryption ransomware (izsiljevalski virusi) programi so škodljive kode, ki na okuženi napravi uporabnika iščejo raznovrstne podatke, jih zakodirajo in zahtevajo plačilo v zameno za odklep.

Nastavite Dr. Web tako, da zmanjšate možnost okužbe s tovrstnimi škodljivi kodami.

 Moje datoteke je zaklenil Encoder Trojan?!

Encoder trojanci (izsiljevalski virusi)  so zloglasni po zakodiranih podatkih napadenega računalnika. Tovrstne podatke pa se lahko povrne. Če ste Dr. Web uporabnik, nemudoma kontaktirajte našo tehnično pomoč!

POZOR!

Ne uporabljajte okuženega računalnika, vse dokler iz strani Dr. Web podpore ne prejmete nadaljnjih navodil, tudi če gre za službeni računalnik.

Ne poizkušajte s ponovno namestitvijo operacijskega sistema.

Ne brišite podatkov in programov iz diska.

Če ste zagnali anti-virusno skeniranje sistema, ne zaganjajte akcij, ki jih ni mogoče povrniti v prvotno stanje (to vključuje tudi brisanje škodljivih kod). Preden zaženete določene storitve, se nujno posvetujte s tehnično podporo Dr. Web, oz. vsaj skrbno shranite »backup« kopije vseh najdenih virusov, škodljivih kod, le te bodo mogoče nujno potrebne za iskanje ključa zaklenjenih datotek.

Kako oddam prošnjo tehnični podpori Dr. Web?

Dr. Web tehnična podpora ponuja brezplačno dešifriranje datotek le uporabnikom z veljavno komercialno licenco programskih rešitev: Dr.Web Security Space in Dr.Web Anti-virus 9-11, Dr.Web Katana (z vsaj 12-mesečno pogodbo) in Dr.Web Enterprise Security Suite (z vsaj 6-mesečno pogodbo) kot tudi Dr.Web Anti-virus naročnikom (Dr.Web Classic in Dr.Web premium).

Izpolnite vlogo na naslovu drweb.si/izsiljevalski-virusi/.

Navedite čim več podatkov dogodka, le ti naj vključujejo tudi zahteve izsiljevalcev. Če lahko določite, preko katere zagnane datoteke na vašem računalniku se je sprožil izsiljevalski virus, nam omenjene datoteke oz. povezave priložite.

Uporabite polje za komentarje na vloženi prošnji, preko katerega lahko dodate večje število zaklenjenih datotek (če je možno dodajte različne tipe in velikosti datotek kot npr: JPG, ZIP, DOC, PDF …). Ne pozabite na kopijo teksta z zahtevami po odkupnini.

Če je Trojan okužil vaš računalnik preko e-mail sporočila (takšen virus najpogosteje pride iz naslova kakšnih »bančnih ustanov«) in e-mail sporočila še niste izbrisali, ga shranite kot EML datoteko in priložite svoji vlogi.

 

Članek pripravil Dr.Web Slovenija

Vir:
https://drweb.si/2017/09/29/pripravljeni-da-se-zoperstavite-izsiljevalskim-virusom/