Ena največjih aktualnih problematik na spletu je, izkoriščanje uporabnikovega računalnika za služenje s kriptovalutami. Spletne strani so namreč iznašle način, kako uporabnikov računalnik obremenjevati tudi po tem, ko je stran že zapuščena. Kakšno past so nam nastavili prevaranti in kako se ji izognemo pa v nadaljevanju.

Vemo tudi to, da vse več spletnih strani na skrivaj poganja posebne programe oz. tako imenovane rudarske skripte, ki uporabnikov osebni računalnik spremenijo v stroj za pridobivanje digitalne valute monero.

Takšno početje uporabnikov račun obremeni tudi do 100% in lahko povzroči neodzivnost, ter v skrajnem primeru, če uporabnik tega ne ve in prevarantsko spletno stran obiskuje pogosto, tudi višji mesečni račun za elektriko.

Do zdaj je bilo neprostovoljno pridobivanje kriptovalut mogoče onemogočiti, če smo preprosto zapustili spletno stran, ki ga je izvajala ali pa če smo kar zaprli spletni brskalnik.

Prevaranti so začeli uporabljati enega najstarejših in najbolj cenenih trikov!

Ob prihodu uporabnika na spletno stran odprejo tako imenovano pop-under okno, različico nepriljubljenih pojavnih oken in uporabnikov računalnik z rudarjenjem kriptovalut zlorabijo z njegovo pomočjo. Odpiranje pojavnih oken je eden najstarejših trikov spletnih oglaševalcev. Ko uporabnik odpre spletno stran in na njej nekaj klikne se pokaže tako imenovani pop-up oz. pojavno okno, v katerem je oglasna vsebina. Uporabnik ga mora zapreti, preden lahko nadaljuje obisk spletne strani. Pop-under je posebna oblika pojavnega okna, ki se namesto neposredno v vidnem polju uporabnika odpre pod opravilno vrstico na dnu zaslona. Uporabnik zato pogosto ne ve, da se je novo okno brskalnika sploh odprlo.

 

Primer pop-up pojavnih oken

 

Kako ugotovimo prisotnost pojavnega okna in ga zapremo

Ker takšno okno ostane odprto tudi po tem, ko uporabnik že zapre spletni brskalnik, saj ga zaradi skrivanja pod opravilno vrstico najverjetneje ni opazil, se izkoriščanje njegovih sistemskih sredstev za rudarjenje kriptovalut nadaljuje. Če opazimo, da računalnik po zaprtju spletnega brskalnika še vedno deluje sumljivo počasi, lahko na srečo hitro postavimo diagnozo. Orodje upravitelj opravil, do njega pridemo tudi z bližnjico na tipkovnici CTRL+SHIFT+ESC (tipke stisnemo hkrati), nam bo v operacijskem sistemu Windows namreč takoj pokazalo ali je brskalnik še vedno aktiven ali da obstaja možnost, da se pod opravilno vrstico skriva še kakšno pojavno okno.

 

Primer upravitelja opravil in kako pogledate, če je slučajno v ozadju odprto kako pojavno okno

Ko odpremo Upravitelj opravil (zgoraj), na zavihku zgoraj Procesi poiščemo ime svojega brskalnika (Google Chrome, Mozilla firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer,…). Če je, čeprav smo ga zaprli še vedno na seznamu aktivnih programov, ga označimo in v spodnjem desnem kotu kliknemo: Končaj opravilo 

 

Če pa potrebujete pomoč, da bi vam mi preverili, če so vsa okna brskalnika zaprta pa nas lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 15-16 in mi vam bomo pomagali, ter preverili delovanje morebitnega skritega pojavnega okna in prekinili njegovo delovanje.