Uporabniki operacijskih sistemov Windows smo že nekako navajeni na različne varnostne ranljivosti, ki jih kot po tekočem traku razkrivajo tako varnostni strokovnjaki kot tudi nepridipravi. Pogosto podjetje Microsoft uspe razrešiti varnostne težave še preden nepridipravi odkrijejo načine, kako jih zlorabiti v praksi. Tokrat pa žal niso bili uspešni oz. dovolj hitri, saj so nepridipravi že pričeli izkoriščati varnostno ranljivost, ki je vse prej kot nedolžna, saj lahko v primeru okužbe z zlonamerno kodo ostanemo praktično brez vsega.

Ranljivost prisotna v operacijskem sistemu Windows 10 nepridipravom dejansko omogoča, da se ti brez težav dokopajo do našega uporabniškega imena in gesla. Poleg tega lahko ti brez težav še prevzamejo nadzor nad vašim računalnikom in s tem do vseh podatkov, ki so shranjeni na trdem disku. Nepridipravi lahko naš računalnik okužijo tudi preko programske opreme za e-pošto Outlook in sicer na način, da nam pošljejo sporočilo z okuženo datoteko oz. dokumentom s končnico RTF, ki se ponavadi začne z “OLE”.

Na omenjeno ranljivost so izpostavljeni tudi starejši operacijski sistemi Windows, ter urejevalniki besedil Word 2007, 2010, 2013 in 2016. Na srečo se lahko omenjeni kritični ranljivosti izognemo z namestitvijo popravkov za Windows in Office, ki so že na voljo. Če torej še niste posodobili vašega operacijskega sistema Windows ali pisarniškega paketa Office vam priporočam, da to storite v najkrajšem možnem času.

 

 

 

Vir:
https://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/ce-ne-boste-takoj-posodobili-sistema-windows-10-boste-morda-ostali-brez-vsega.html