Veliko uporabnikov se sprašuje ali je bolje pustiti prenosnik vklopljen v elektriko ves čas ali ga raje napolniti, izprazniti in postopek ponavljati. Dejstvo je, da baterije skozi čas in obrabo izgubljajo zmogljivost. Pa vendar ali obstaja odgovor, ki bi to izgubo kar najbolj zmanjšal?

Ohranjati napolnjenost baterije okoli 50% je idealno, a to ni vedno najboljše za uporabnika

Strahu pred tem, da bi baterijo prenapolnili ni več, saj bo polnilec preprosto prenehal polniti baterijo, ko bo ta 100% napolnjena. Kljub temu pa tudi 100% napolnjenost ni ravno zdrava za vašo baterijo. Če baterijo namreč pustimo popolnoma napolnjeno, bo to krajšalo njeno življenjsko dobo. Torej je odgovor očitno izklapljati polnilec.

Drugi vidik dotrajanja baterije so cikli – kolikokrat se baterija popolnoma izprazni. Trenutna tehnologija na področju baterij ponuja okoli 500 polnih ciklov, preden je baterija zmožna držati le še slab del prvotne kapacitete. Torej je odgovor očiten, da baterije ne pustimo, da pade na nizek delež napolnjenosti.

Pri boju s staranjem baterije preprosto ne moremo zmagati. Ne smemo jih prazniti do konca, ne smemo jih dolgo pustiti na 100%. Dejstvo je, da na dolgi rok ne bo nobena baterija držala toliko kot na začetku. Karkoli boste počeli z njo v času teh let, pa ne bo veliko pomagalo pri njeni usodi.

Karkoli boste počeli z baterijo, bo vedno slabše držala energijo.

Edina rešitev je ta, da so baterije najraje v stanju napolnjenosti nekje med 40 in 70%, v vseh ostalih primerih jim je manj “prijetno”. Zato lahko preizkusite vgrajene kontrolerje na katerih prenosnikih (npr. Lenovo), ki bateriji ne pustijo, da bi se napolnila preko 60%. Čez pet, šest pa poročajte o tem, koliko energije lahko vaša baterija še zadrži. Po vsej verjetnosti vaši trudi ne bodo pretirano pomagali pri končnem rezultatu.

Zato izberite opcijo, ki najbolj odgovarja vaši uporabi računalnika. V primeru, da ga imate neprestano vklopljenega in ne zapusti vaše mize (je pravzaprav nadomestek namiznega računalnika), lahko iz njega vzamete baterijo, saj je ne potrebujete. Baterijo s približno polovično napolnjenostjo pospravite v omaro, napolnite in spet malo izpraznite pa jo vsakih nekaj mesecev.

Če ta opcija ni za vas, pa imate vseeno radi računalnik vklopljen ves čas, prav tako vsakih mesecev opravite popolni cikel, torej da baterijo popolnoma napolnite in nato izpraznite do konca. S tem pomagate prenosniku pri kalibraciji merjenja napolnjenosti, saj lahko ta nekoliko oslabi v primeru konstantne 100% napolnjenosti.

Konec koncev bo baterija iz leta v leto slabša, zato nima smisla pretirano spreminjati načina uporabe. Izberite tistega, ki vam najbolj ustreza in upajte na napredek v razvoju baterije.

 

 

 

Vir:
http://novice.najdi.si/predogled/novica/c2993e8b7f8a52019f24fcdcf389b588/DNE-Tehno/Znanost-in-IT/Ali-je-za-va%C5%A1-prenosnik-bolje-da-je-neprestano-vklopljen-v-elektriko