Večina uporabnikov, ki so na računalniku že kdaj urejali videoposnetke, si je pri tem pomagalala s programom Windows Movie Maker. Microsoft je program v Windows 10 nadomestil z drugim, a ga mnogi uporabniki na spletu še vedno iščejo in nameščajo, pri tem pa naredijo usodno napako: izberejo tistega, ki jih poskusi prevarati, opozarjajo strokovnjaki za računalniško varnost. Za to pa naj bi bil kriv Google.

Program za osnovno urejanje video posnetkov Windows Movie Maker se je v operacijskih sistemih Windows prvič pojavil leta 2000 z izidom različice Windows ME, nato pa preživel več operacijskih sistemov in se dokončno poslovil v času Windows 10 januarja letos, ko je Microsoft oznanil, da se je orodju čas iztekel.

Čeprav program na Microsoftovih spletnih straneh ni več mogoče dobiti, ga uporabniki, ki pa program potrebujejo za hitro obdelavo videoposnetkov, še vedno prenašajo s spleta. Najdejo ga na spletni strani: http://www.windows-movie-maker.org/  ki se, ko v Google vpišemo “movie maker” ali “windows movie maker” znajde na prvem mestu iskanja.

Pri podjetju ESET, ki razvijajo priznani protivirusni program NOD32, opozarjajo da so Google že večkrat pozvali, naj spletno stran windows movie maker.org umaknejo iz rezultatov iskanja. Program Windows Movie Maker, ki ga s te spletne strani prenesejo uporabniki, je namreč predelan tako, da jih potegne za “nos”.

Ko uporabnik v lažnem Windows Movie Makerju poskusi shraniti svoj projekt, ga program obvesti, da je shranjevanje “premijska” funkcija, za katero bo treba plačati. Odklepanje polne različice programa stane 25€ oz. 30 ameriških dolarjev.

Če uporabnik plača, se ne zgodi nič, le nepridipravi v žep pospravijo njegov denar. Mnogi tudi res plačajo, opozarja ESET. Prevara z lažnim Windows Movie Makerjem je po njihovih podatkih letos tretja največja prijavljena in zaznana internetna grožnja.

Tiste uporabnike, ki so z omenjene spletne strani prenesli in namestili Windows Movie Maker, v podjetju ESET pozivajo, naj ga izbrišejo in računalnik nato pregledajo s protivirusnim programom, saj ni izključena možnost, da ob programu niso namestili še kakšnega zlonamernega programa.

 

 

 

Vir:
https://siol.net/digisvet/nasveti/ne-nasedite-to-je-ena-najbolj-zvitih-letosnjih-internetnih-prevar-453585